Alles voor trouwen en samenwonen goed geregeld
Wij helpen je graag metVraag een adviesgesprek aan
Meer informatie?Samen de stap zetten
Wij helpen je graag metTrouwen of samenwonen is een grote stap in je leven. Hopelijk zet je die maar één keer en hebben jij en jouw partner samen een mooie toekomst in het verschiet. Hoe de toekomst er precies uit zal zien, kan helaas niemand voorspellen. Daarom is het belangrijk dat je goede afspraken maakt. Daarmee kun je een hoop problemen voorkomen.
Goed geregeld
Afspraken bij trouwen of samenwonen kun je vastleggen in:
Wil je meer weten? De notarissen van Hoekstra & Partners Sint Nicolaasga kunnen je er alles over vertellen. En het tot in de puntjes regelen wanneer het moment daar is.
Maatwerk bij echtscheidingen
Afspraken bij trouwen of samenwonen kun je vastleggen in:
Een echtscheiding vraagt altijd om maatwerk. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn of wanneer jullie een gezamenlijke woning hebben. Goed juridisch advies is in zulke gevallen onmisbaar. Wij hebben deze expertise in huis, ‘gewoon’ in Sint Nicolaasga.
Veelgestelde vragen
-
Wanneer teken je de huwelijkse voorwaarden?
Als je trouwt en je regelt niets via de notaris, dan bepaalt de wet dat je trouwt in de wettelijke “beperkte gemeenschap van goederen”. Heel kort gezegd: wat je bij trouwen hebt dat hou je en wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd is van je samen.
Maar je mag er ook voor kiezen om te trouwen in algehele gemeenschap van goederen (dan is alles bij trouwen en na trouwen van je samen). Dat moet je dan wel voor de huwelijksdatum vastleggen bij de notaris in een notariële akte.
Of je wilt juist dat er helemaal geen huwelijksgemeenschap van goederen ontstaat, ook niet een beperkte. Dit doet zich wel voor bij ondernemers (om de partner te beschermen als het met het bedrijf verkeerd zou gaan) of bij mensen die bij trouwen een (groot) verschil in vermogen hebben opgebouwd (zodat dit niet bij een scheiding hoeft te worden verdeeld).
Maar er kunnen ook andere redenen een rol spelen.Het voorgaande geldt overigens precies zo als mensen een “geregistreerd partnerschap” aangaan (niet te verwarren met een samenlevingscontract overigens).
-
Ik heb een samenlevingscontract en de relatie is verbroken, hoe ontbindt ik het samenlevingscontract? En moet ik naar de notaris om een samenlevingscontract te ontbinden?
Dit is afhankelijk van de inhoud van het samenlevingscontract, maar in het algemeen staat in een samenlevingscontract, dat deze eindigt als de samenwoning is geëindigd en alle gemeenschappelijke bezittingen zijn verdeeld. In dat geval hoeft er verder niets gedaan te worden. Het is van belang om goed te kijken wat de bepalingen over beëindiging van de samenlevingsovereenkomst inhouden. Wanneer je hier advies over wil hebben dan helpen onze specialisten je graag.
-
Waarom heb ik een samenlevingscontract nodig?
Als je samenwoont of gaat samenwonen is een samenlevingscontract om verschillende redenen verstandig.
Denk bijvoorbeeld aan de twee volgende redenen.
Samenwoners willen meestal regelen dat als één van beiden overlijdt, de ander eigenaar blijft van het gezamenlijke bezit (zoals een gezamenlijke eigen woning). Daarmee voorkom je dat de erfgenamen (meestal de familie van de overledene) mede-eigenaar worden van het gezamenlijke bezit en zorg je er voor dat je partner na je overlijden er mee verder kan. Dit kun je met een samenlevingscontract regelen.
Ook vinden samenwoners het meestal van belang dat het nabestaandenpensioen dat je opbouwt, bij je overlijden naar je partner wordt uitbetaald. Pensioenfondsen willen daar wel aan mee werken, maar stellen vrijwel altijd een samenwoningcontract verplicht. -
Wat regel ik in een samenlevingscontract?
Van alles wat je van belang vindt. Wie betaalt welke lasten, of in welke verhouding betalen we de lasten. Wat kunnen we met ons bezit regelen voor het geval één ons overlijdt. Hoe handelen we bij uit elkaar gaan. Wat te doen als we het naderhand niet eens zijn over wat een bepaling in het samenlevingscontract betekent. Welke inboedelspullen zijn van wie. Enzovoort. In feite regel je hoe je (financieel) met elkaar om gaat tijdens het samenwonen en tref je regelingen voor geval van overlijden of bepaal je wat er gebeurt bij uit elkaar gaan.
-
Wat is een verblijvingsbeding?
Een verblijvingsbeding is een afspraak die je kunt opnemen in een samenlevingscontract waardoor in geval van overlijden of faillissement van één van de partners automatisch het gezamenlijke bezit bij de ander in bezit blijven (“verblijven”).
-
Wat is het verschil tussen het aangaan van een geregistreerd partnerschap en trouwen?
Er zijn een paar verschillen.
Het Ja-woord moet gegeven worden bij trouwen, dit hoeft bij een geregistreerd partnerschap niet.
Het geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen (indien er geen minderjarige kinderen zijn). Bij het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
Het geregistreerd partnerschap kent geen “scheiding van tafel en bed”, het huwelijk wel.
Het huwelijk wordt overal ter wereld erkend, bij het geregistreerd partnerschap is dit niet altijd het geval.
Reviews
Klanten beoordelen Hoekstra & Partners Notarissen Joure met een 4/5* 12 reviews
Uw notarieel adviseur in
Joure
Hoekstra & Partners Notarissen is een samenwerkingsverband van notarissen verspreid op 6 locaties in Nederland. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Hoekstra & Partners terecht voor notariële dienstverlening.